sobota 25. októbra 2014

Jin Gyokuro 2014

Konečne mám čas niečo napísať. Poslednú dobu buď nebol čas, alebo nebola chuť či inšpirácia. Tiež môj fotoaparát nie je najnovší, a tak by som rád posunul i kvalitu fotiek aspoň o nejaký ten level vyššie. Uvidíme...
Dlho som rozmýšľal o ktorom čaji po takom dlhom čase napísať. Nakoniec som sa rozhodol, že vypustím do sveta pár viet o japonskom čaji Jin Gyokuro. Už názov napovedá, že nejde o Gyokuro ako ho všetci poznáme. Nie, pod slovom Jin sa skrýva čaj "mecha", ktorý sa nazýva aj "bud tea" teda čaj z púčikov. Čaj sa vyrába z púčikov, ktoré sa triedia pri výrobe vysoko kvalitných čajov Sencha a Gyokuro. Môžeme teda povedať, že kvalitou je tento čaj niečo medzi Gyokurom a kvalitnejšou Senchou. 

Tento čaj, keďže je vyrobený z púčikov, obsahuje značné množstvo katechínov, kofeínu a tiež aminokyseliny L-theanín. 
Čaj som pripravil v Shiboridashi o objeme 110 ml. Zalieval som 5g čaju 60°C vodou a lúhoval prvý nálev cca 1 min., druhý do 10-20 sekúnd a tretí cez 1 minútu. Štvrtý nálev pre mňa predstavuje voľné zaliatie lístkov s lúhovacím časom neurčeným, zhruba 2-3 minútky.
Suché lístky skôr pripomínajú malé guličky, sem tam hrubšie ihličky výrazne tmavo-zelenej farby, sviežej vône. Chuť a textúra prvého nálevu je hutná, mliečna, výrazne sladkastá s intenzívnou sviežou chuťou. Farba intenzívne žlto-zelená, zakalená. Druhý nálev je tmavší, zelenší, pri dlhšom lúhovaní cez 30 sekúnd sa dostavuje aj jemná príjemná horčinka, stále je však čaj príjemne nasládly, ale jemnejší ako prvý hutný, mliečny nálev. Tretí nálev nasládly bez stôp horkosti a postupne slabnúci, nálev už nie je zakalený. Štvrtý nálev je príjemnou spomienkou na tento čaj.