nedeľa 16. novembra 2014

Darjeeling Rohini Emerald Green FF 2014

Čaje z Darjeelingu sú vždy niečím zaujímavé, a je veľmi príjemné ochutnávať rôzne zbery z tej istej, či inej čajovej záhrady. Mne najviac lahodia čaje z jesenného zberu tzv. Autumnal flush. Aj keď je November, dostal som sa k veľmi zaujímavému čaju z Darjeelingskej záhrady Rohini. Ide o zelený čaj, ktorý je zaujímavý hlavne tým, že čajové lístky pochádzajú z kultivarov Yabukita a Fujimidori. Pre mňa sa už týmto opisom stáva tento čaj veľmi zaujímavý. Darjeeling a čajové kríčky Yabukita + Fujimidori ? To mi nejak nesedí, Yabukita je predsa najznámejší a najpestovanejší čajový kultivar, ktorý sa pestuje najmä v Japonsku. Áno kultivar Yabukita si spájame hlavne s japonskými čajmi, najčastejšie so Senchou. Vráťme sa však k Darjeelingu.


Na prvý pohľad ma zaujal tvar lístkov, keďže väčšina čajov z tejto oblasti produkuje čaje so sekaným, ale samozrejme i celým listom. Tento celolistový čaj z Darjeelingu sa skladá z menších zelených lístkov, ktoré sú usušené do rôznych skrútených či inak poprehýbaných tvarov. Lístky sú na dotyk krehké a ľahšie sa môžu rozdrviť. Vôňa suchého listu je zaujímavá, vegetálna. Vo vyhriatej konvičke či shiboridashi lístky intenzívnejšie vegetálne a kvetovo rozvoniavajú. Príprava môže byť rôzna.


Buď použijete chladnejšiu vodu s teplotou okolo 75-80°C na viac nálevovú prípravu (3-4 nálevy), alebo 85-90°C na prípravu jedného poriadneho nálevu s časom lúhovania 3 minútky. Musím napísať, že príprava na jeden poriadny nálev mne osobne chutí viac. Príprava na viac nálevov pri nižšej teplote dáva samozrejme nálevy slabo zelenej farby, a tiež chuť nie je až taká výrazná (skôr jemná, slano-sladkastá, vegetálna (hrášok)) ako pri druhom spôsobe prípravy.

Príprava pri vyššej teplote a dobe lúhovania cca. 3 minútky dáva nálev intenzívnej žlto-zelenej farby so silnejšou vegetálnou arómou a chuťou. Textúra nálevu je jemne mliečna a sladkastá. Kto má rád poriadny nálev, odporúčam prípravu pri vyššej teplote, naopak, kto má rád jemnejšie nálevy, stačí príprava pri nižšej teplote. Celkovo ide o veľmi dobrý a nezvyčajný čaj na pomery Darjeelingu.


Osobne si myslím, že to kvôli čomu produkuje Darjeeling vo veľkom množstve len čierny čaj rôznych kvalít má svoj význam. Každopádne veľmi zaujímavý a originálny čaj. Hodnotím 7/10 bodov.


sobota 8. novembra 2014

Tamacha 2014

Japonský čaj Tamacha, ktorý pochádza z ostrova Kyushu (Kjúšu), kde sa pestuje v okolí mesta Ureshino, nachádzajúce sa v západnej časti prefektúry Saga. Veľmi zaujímavý čaj čo sa spracovania týka. Lístky sú rolované a spečené do nepravidelných guličiek. Inaktivácia enzýmov prebieha podobne ako u čajov Tamaryokucha pražením vo wokoch. Týmto spôsobom dosiahnu tieto čaje nezameniteľnú, hlbšiu a sviežu arómu po rôznych škrupinových plodoch. Celkovo je čaj zložený z väčších i menších, tmavozelených guličiek, ale i hrubších čajových lístkov, rolovaných do nepravidelných špirálok. 

Čo ma na tomto čaji najviac prekvapilo bola vôňa, ktorá je veľmi intenzívna, ovocná, sladká, mandľová. Vôňa tohoto čaju vám doslova udrie do nosa. Na prípravu sa hodí shiboridashi i kyusu konvička menších či väčších objemov, ale tentokrát som použil objemovo drobný a veľmi šikovný houhin (93 ml). Pri používaní houhinu máte zaručené, že nálev zlejete veľmi rýchlo. Čaj (5g) som zalieval 75°C vodou a pripravil som 4 lahodné nálevy. 

Prvý nálev je žlto-zelený, svieži, mandľový, sladkastý. V druhom náleve je možné objaviť chuť lieskových orieškov, ktorá vychádza do popredia a mandľová chuť je v úzadí. V treťom náleve sú tieto chute vyrovnané a štvrtý nálev je príjemne sladkastý, skôr mandľový. Druhý a tretí nálev sú intenzívnejšej zeleno-žltej farby. Čajové lístky sa krásne rozvinú, guličky sa rozpadnú na kašovitú hmotu drobných úlomkov čajových lístkov. Naopak špirálky sa rozvinú na väčšie, sekané úlomky čajových lístkov. 

Skvelý čaj, hlavne čo sa samotnej vône suchých lístkov týka, tá je geniálna, avšak ani chuť nezaostáva. Čaj je momentálne dostupný na nomad.sk, obchodcajem.net a teamountain.cz.