sobota 8. novembra 2014

Tamacha 2014

Japonský čaj Tamacha, ktorý pochádza z ostrova Kyushu (Kjúšu), kde sa pestuje v okolí mesta Ureshino, nachádzajúce sa v západnej časti prefektúry Saga. Veľmi zaujímavý čaj čo sa spracovania týka. Lístky sú rolované a spečené do nepravidelných guličiek. Inaktivácia enzýmov prebieha podobne ako u čajov Tamaryokucha pražením vo wokoch. Týmto spôsobom dosiahnu tieto čaje nezameniteľnú, hlbšiu a sviežu arómu po rôznych škrupinových plodoch. Celkovo je čaj zložený z väčších i menších, tmavozelených guličiek, ale i hrubších čajových lístkov, rolovaných do nepravidelných špirálok. 

Čo ma na tomto čaji najviac prekvapilo bola vôňa, ktorá je veľmi intenzívna, ovocná, sladká, mandľová. Vôňa tohoto čaju vám doslova udrie do nosa. Na prípravu sa hodí shiboridashi i kyusu konvička menších či väčších objemov, ale tentokrát som použil objemovo drobný a veľmi šikovný houhin (93 ml). Pri používaní houhinu máte zaručené, že nálev zlejete veľmi rýchlo. Čaj (5g) som zalieval 75°C vodou a pripravil som 4 lahodné nálevy. 

Prvý nálev je žlto-zelený, svieži, mandľový, sladkastý. V druhom náleve je možné objaviť chuť lieskových orieškov, ktorá vychádza do popredia a mandľová chuť je v úzadí. V treťom náleve sú tieto chute vyrovnané a štvrtý nálev je príjemne sladkastý, skôr mandľový. Druhý a tretí nálev sú intenzívnejšej zeleno-žltej farby. Čajové lístky sa krásne rozvinú, guličky sa rozpadnú na kašovitú hmotu drobných úlomkov čajových lístkov. Naopak špirálky sa rozvinú na väčšie, sekané úlomky čajových lístkov. 

Skvelý čaj, hlavne čo sa samotnej vône suchých lístkov týka, tá je geniálna, avšak ani chuť nezaostáva. Čaj je momentálne dostupný na nomad.sk, obchodcajem.net a teamountain.cz.












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára