sobota, 16. novembra 2013

Kukitya 2013, pu-erh.sk

Kto obľubuje japonské čaje, tak tomu je určite veľmi známy stonkový čaj Kukicha. Tento čaj sa dá bežne kúpiť v každej lepšej čajovni, dokonca som ju videl na predaj aj v bio obchodoch. ALE ! Vždy je tu však zázračné slovo "ale". Nie je kukicha ako kukicha. Pokiaľ chcete kvalitu, parádnu chuť a nízku cenu, tak tento čaj to všetko spĺňa.

Kukicha je akási miešanina čajových lístkov a stoniek.  Má nižší obsah povzbudzujúcich látok a je vhodný aj na večerné popíjanie. Môžeme sa stretnúť aj s vyššou triedou čaju Kukicha, vtedy nesie názov Karigane, ktoré obsahuje lístky a stonky čaju Gyokuro. Pokiaľ čaj tvoria len pražené stonky ide o typ čaju Houjicha tzv. houji boucha.

Tento čaj pochádza z prefektúry Shizuoka z dedinky Ohira. Čaj tu pestuje a spracováva pán Yamamoto. Vákuovo balený čaj po rozbalení zaujímavo rozvoniava po miestnosti. Vo vôni cítiť sladkastú orechovú vôňu so stopami vôni po suchej slame. Lístky sú veľmi slušnej kvality, dlhšie tmavšie zelené ihličky popreplietané s rôzne dlhými valčekmi žltkastých stoniek. 

Kukitya 2013
 
Chuť je tiež veľmi dobrá. Prvý nálev, ktorý sa lúhoval minútku, dáva intenzívne žltkasto-zelený nálev, silnej sladkasto-trávnatej chuti. Na jazyku sa nálev zdá byť krémový, intenzívnejšie sladký, s orechovo-vegetálnou dochuťou. Za sladkastú chuť v zelenom čaji môže aminokyselina L-theanín, ktorá sa produkuje v koreňoch čajovníkov a odtiaľ je transportovaná do stoniek a listov. Mladšie lístky obsahujú vyšší obsah L-theanínu ako staré listy. Vysoký obsah tejto aminokyseliny určite nájdeme v zatieňovaných čajoch typu Kabusé, Gyokuro a veľmi obľúbenom práškovom čaji Matcha. Tiež ho obsahujú všetky prvozberové (Ichibancha) čaje typu Sencha, Kukicha či Tamaryokucha.


Čaj som pripravoval v 110 ml kameninovom Shiboridashi, ktorého autorom je pán Petr Novák. Veľmi pekný nižší kus, z ktorého vyžaruje jednoduchosť, jedinečnosť a dokonalosť zároveň. Použil som 4 gramy čaju, ktorý sa lúhoval pri 80°C. Nálevy sa v miske vystriedajú trikrát. Vyskúšal som aj štvrtý, ale chuť je už samozrejme slabšia. Prvý nálev spomínaná minútka, druhý cca 10-30 sekúnd, tretí niečo viac ako minúta a štvrtý cca 2 min. 



Čaj ponúka Peter Staník vo svojom e-shope pu-erh.sk. Keďže japonské čaje pijem veľmi často, bez váhania som si zaobstaral rovno dve balenia tohto čaju.

2 komentáre:

  1. Kukitya-ou nazýva pán Yamamoto ževraj čaje z prvého zberu, asi Ichibancha, (z druhé zberu Boutya) zelené lístky sú asi s Kabusé a možno aj Sencha, iba sa domnievam lebo s pánkom sa ťažko komunikuje, keďže ani jeden nerozprávame spoločnou rečou. Veľmi pekný blog a poučný, veľmi pekne ďakujem, aj si ma poučil. Peťo St.
    P.S. idem si ho aj navariť na sobotný večer

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Aj ja ďakujem za doplnenie informácií a parádny čaj :)

      Odstrániť