piatok 27. júna 2014

Lu An Gua Pian 2014

 

 Názov tohto príspevku je veľmi zaujímavý, a som rád, že môžem konečne napísať pár viet k tomuto famóznemu čaju. Konečne sa mi podarilo zaobstarať celkom slušnú kvalitu čaju Lu An Gua Pian, čiže zelený čaj, ktorý nesie aj laický názov melónové semiačka. Asi tri roky som márne hľadal kvalitnejší Lu An Gua Pian, a predsa sa oplatilo čakať. Pil som napodobeniny tohto čaju, ale toto je o niečom inom. U nás celkom raritný čaj, ktorý pochádza z provincie Anhui, konkrétne z oblasti Liu An (Lu'an). Je to špecialita provincie Anhui, nikde inde sa tento čaj nepestuje. Čaj patrí medzi 10 najlepších a najznámejších čajov Číny. 

Pre Lu An Gua Pian je typické, že sa zbierajú a spracovávajú lístky sekundárne až terciálne, teda púčik s najmladšími lístkami je ponechaný na konári čajovníka. Existuje množstvo tried od tých priemerných až po tie špičkové, ktoré sa podľa mňa vypijú len v Číne. 

Lístky voňajú po čerstvo pražených tekvicových semiačkach (niektorí to prirovnávajú k slnečnicovým), je cítiť aj akúsi sviežosť a sladkosť. Tento čaj dáva intenzívne žlto-zelenú farbu zakaleného (prvý nálev) nálevu, sviežej, krémovej a nasládlej chuti. Veľmi intenzívna až hutná chuť prvého nálevu s chuťovými prvkami pražených semiačok, vegetálnych a kvetinových tónov, ktoré postupne zanechávajú sladkosť v ústach, veľmi osviežujúci a zároveň chutný čaj. Na macerovanie nie je tento čaj najvhodnejší. Teplota prípravy 80 až 85°C. Lúhovanie sa dá upraviť podľa vlastného uváženia, ale chuť prvého nálevu s lúhovaním cez 1 minútu už nič nenahradí (je to pecka). Čaj je možné pripraviť v Yixing či keramickej konvičke, v zhongu, alebo Shiboridashi. Gramáž je na individuálnej chuti, ale ja dávkujem väčšinou 4 až 5g na 100-120ml. Čaj vydrží 4 až 5 nálevov.




Farba lístkov sa pohybuje od olivovo zelenej až po sýtu tmavo zelenú. Suché lístky sú krehké a rolované do tvaru rúrok. Vylúhované lístky sú jemné (štruktúrou sa podobajú japonským čajom), väčšinou celistvé. Pre mňa jeden z najobľúbenejších a najlepších čajov vôbec. :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára