nedeľa 16. novembra 2014

Darjeeling Rohini Emerald Green FF 2014

Čaje z Darjeelingu sú vždy niečím zaujímavé, a je veľmi príjemné ochutnávať rôzne zbery z tej istej, či inej čajovej záhrady. Mne najviac lahodia čaje z jesenného zberu tzv. Autumnal flush. Aj keď je November, dostal som sa k veľmi zaujímavému čaju z Darjeelingskej záhrady Rohini. Ide o zelený čaj, ktorý je zaujímavý hlavne tým, že čajové lístky pochádzajú z kultivarov Yabukita a Fujimidori. Pre mňa sa už týmto opisom stáva tento čaj veľmi zaujímavý. Darjeeling a čajové kríčky Yabukita + Fujimidori ? To mi nejak nesedí, Yabukita je predsa najznámejší a najpestovanejší čajový kultivar, ktorý sa pestuje najmä v Japonsku. Áno kultivar Yabukita si spájame hlavne s japonskými čajmi, najčastejšie so Senchou. Vráťme sa však k Darjeelingu.


Na prvý pohľad ma zaujal tvar lístkov, keďže väčšina čajov z tejto oblasti produkuje čaje so sekaným, ale samozrejme i celým listom. Tento celolistový čaj z Darjeelingu sa skladá z menších zelených lístkov, ktoré sú usušené do rôznych skrútených či inak poprehýbaných tvarov. Lístky sú na dotyk krehké a ľahšie sa môžu rozdrviť. Vôňa suchého listu je zaujímavá, vegetálna. Vo vyhriatej konvičke či shiboridashi lístky intenzívnejšie vegetálne a kvetovo rozvoniavajú. Príprava môže byť rôzna.


Buď použijete chladnejšiu vodu s teplotou okolo 75-80°C na viac nálevovú prípravu (3-4 nálevy), alebo 85-90°C na prípravu jedného poriadneho nálevu s časom lúhovania 3 minútky. Musím napísať, že príprava na jeden poriadny nálev mne osobne chutí viac. Príprava na viac nálevov pri nižšej teplote dáva samozrejme nálevy slabo zelenej farby, a tiež chuť nie je až taká výrazná (skôr jemná, slano-sladkastá, vegetálna (hrášok)) ako pri druhom spôsobe prípravy.

Príprava pri vyššej teplote a dobe lúhovania cca. 3 minútky dáva nálev intenzívnej žlto-zelenej farby so silnejšou vegetálnou arómou a chuťou. Textúra nálevu je jemne mliečna a sladkastá. Kto má rád poriadny nálev, odporúčam prípravu pri vyššej teplote, naopak, kto má rád jemnejšie nálevy, stačí príprava pri nižšej teplote. Celkovo ide o veľmi dobrý a nezvyčajný čaj na pomery Darjeelingu.


Osobne si myslím, že to kvôli čomu produkuje Darjeeling vo veľkom množstve len čierny čaj rôznych kvalít má svoj význam. Každopádne veľmi zaujímavý a originálny čaj. Hodnotím 7/10 bodov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára