piatok 21. júna 2013

Ľadové čaje

Zelený čaj na studený spôsob je veľmi chutný, dokáže schladiť, osviežiť a taktiež zrýchľuje metabolizmus. V týchto horúcich dňoch pijem teplé čaje len zriedka, nahrádzam ich čajmi pripravenými maceráciou v studenej vode s kockami ľadu. Experimentovania sa medze nekladú, väčšinou pripravujem japonské zelené čaje typu Sencha a Kabusé, Darjeelingy, čaje z Nepálu a čínske zelené čaje (zvlásť vhodný je Long Jing a Lu Xue Ya).

Z vyššie menovaných mi najviac chutí ľadová Sencha, o ktorej bude pár nasledujúcich viet. Väčšinou ju pripravujem dvoma spôsobmi. 



Prvý spôsob, pokiaľ nechcem dlho čakať a chcem čaj piť hneď, čaj pripravujem v kyusu konvičke, ktorá má objem cca 350 ml. Do nej vložím 10g (môže byť viac) čaju Sencha a zalejem studenou filtrovanou vodou. Pridám kocky ľadu. Takto nechám čaj macerovať cca 10 minút. Maceráciu opakujem 3 krát. Pri takejto príprave získate veľmi osviežujúci a čerstvý čaj, ktorý má menší obsah tanínov a kofeínu, keďže tieto látky sa lepšie uvoľňujú pri vyššej teplote vody. Chuť čaju je veľmi osviežujúca, citrusová, hrášková, kukuricová, trávnatá, vôňa intenzívna. Objem konvičky môže byť tak menší ako aj väčší, hráte sa len s gramážou. Pokiaľ si prajete intenzívnu a sviežu "hráškovú" šťavu stačí pridať na malý objem napr. 100 ml 10g čaju, pri takomto objeme môže byť macerácia aj kratšia cca 5 minút.


Druhý spôsob prípravy potrebuje viac času, ale výsledok stojí zato. Na tento spôsob používam 1,5 L sklenenú kanvicu, ktorá sa dá za pár drobných kúpiť v akomkoľvek väčšom hypermarkete. Na túto prípravu používam minimálne 10-15g čaju a zalievam ho prefiltrovanou studenou vodou + pridávam kocky ľadu. Pridávam vždy len okolo litra vody, aby nebol čaj príliš slabý. Takto pripravený čaj putuje do chladničky na noc. Pijem ho až ráno, alebo behom dňa stým, že takýto čaj mi vydrží aj 2-3 dni, lenže u mňa málokedy. Takýto PRAVÝ ľadový čaj si zvyknem ešte viac schladiť kockami ľadu. Nič iného nepridávam. 


Takže buď PRAVÝ ľadový čaj, alebo vychladené pivo. Sladké limonády u mňa nemajú žiadnu šancu!



2 komentáre:

  1. Fu, ja som si tento týždeň spravil ultra ladovú maceráciu, že som dal 7g na 200ml kyusu (tak ako obvkle) a pridal iba lad. Za asi 1 hod sa to pekne postupne roztopilo a bolo neskutočne silné a dobré. Ešte som to raz zopakoval, ale už to bolo o moc slabšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takto som to skúšal aj ja, ale dosť sa načakám kým sa ľad roztopí, no ten chuťový zážitok je TOP. Obvykle sú ďalšie nálevy slabšie kvôli dlhej macerácii pri prvom náleve :)

      Odstrániť