Dnes mám pred sebou opäť japonský čaj Sencha, konkrétne tento pochádza zo zaujímavej prefektúry Ooita, ktorá sa nachádza na ostrove Kyushu. Táto prefektúra susedí so známou prefektúrou Fukuoka, Miyazaki a Kumamoto. Čajové lístky sú kratšie ihličky, smaragdovej farby s príjemnou trávnatou vôňou. Čaj som si vyberal podľa pôvodu a práve prefektúra Ooita ma zaujala. Čajové lístky pochádzajú z najznámejšieho a najrozšírenejšieho kultivaru, ktorým je Yabukita.
Tento čaj som pripravoval rôznymi spôsobmi, pričom gramáž (5g) aj objem nádoby (110ml) som nemenil, hral som sa len s teplotou vody. Pri vyššej 75-80 °C vode je čaj tmavšej zeleno-žltej farby s riasovitým nádychom, krémovejší s jemnou mandľovou horkosťou a chuťou nezrelého ovocia. Naopak pri použití chladnejšej vody 60-65 °C je čaj sviežejší, svetlejšej farby, so sladkastou hráškovou až ovocnou chuťou nezrelých bobuľovín a marhúľ (marhule sú všade :-D). Doba lúhovania čajových lístkov bola pri prvom náleve 1 minútka, pri druhom 30 sekúnd a pri treťom náleve cez 1 minútku. Po prelúhovaní sa dostavuje výraznejšia orechová horkosť, čo však nie je vôbec nepríjemné, aspoň pre mňa. Opäť veľmi chutný čaj, ktorý osvieži, pohladí a zároveň nakopne. Čajový, 50g balíček aktuálne nájdete v ponuke skvelého e-shopu nomad.sk.
Čaj som pil z mojej obľúbenej misky, ktorej autorom je pán Andrzej Bero.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára