štvrtok 4. júla 2013

Zhejiang Shi Feng Single Estate Long Jing 2013

A je to tu ! Konečne som sa dostal k čerstvému, zelenému a sviežemu čaju, ktorý je jedným z najznámejších Čínskych čajov vôbec. Áno ide o dračiu studňu - Long Jing (Dragon well tea). Konkrétne ako prvý príspevok na tomto blogu bol o dračej studni taktiež z oblasti Shi Feng (Leví vrchol). Veľmi som sa tešil na tento čaj, lebo jeho charakteristický tvar lístkov, chuť a vôňa čaju je nezameniteľná. Taktiež musím napísať, že najlepšie je takýto čaj piť čerstvý. Ako napovedá názov, čaj pochádza zo známej provincie Zhejiang


Na čajovanie som oprášil svoje bambusové čajové more, naštartoval 100 ml konvičku "BM" a čaj degustoval tak zo sklenenej misky ako aj bielych porcelánových misiek (25 ml). Vôňa suchých lístkov je svieža vegetálna až oriešková. Oriešková vôňa typická pre čaje Long Jing, ktorú získavajú pri inaktivácii enzýmov - pražením vo veľkých wokoch. Pri pražení dochádza aj k redukcii vlhkosti v lístkoch (20-30%). Po inaktivácii enzýmov nasleduje ochladenie na dobu cca. 40 až 60 minút. Po uplynutí tejto doby sa čajové lístky opäť zbavujú prebytočnej vlhkosti pražením vo wokoch, súčasne sa aj sušia a tvarujú až kým sa nedosiahne konečných 5-6% vlhkosti. 


Čaj sa dá pripraviť viacerými spôsobmi, či už vo vyššom sklenenom pohári, gaiwane, alebo v konvičke. Čaj nie je náročný na prípravu a je možné ho piť takmer okamžite, keďže sa používa 80-85 °C voda. Na 100 ml konvičku som použil 3g čaju, ktorý sa lúhoval len veľmi krátko. Prvé tri nálevy 15-20 sekúnd, ďalšie nálevy do 1 až 2 minút. Čaj má krásnu olivovo zelenkavú farbu, príjemnú orieškovú vôňu a plnú, nasládlu, vegetálnu až orieškovú chuť. Pri tomto čaji ide o mladé, vrchné sviežo-zelené lístky s jemnými tipsami na ich spodnej strane, ktoré sa dostávajú pri lúhovaní do nálevu.  Tvar lístkov je vzhľadom na cenu čaju uspokojivý, lístky sú ploché a pretiahnuté, väčšinou celistvé. 

 
Vynikajúci povzbudzujúci čaj, ktorý odporúčam všetkými desiatimi. :)

2 komentáre:

  1. Dobrá Long Jing, len ju chrániť pred teplom lebo inak rýchlo stárne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bol to chutný čaj. No áno veľmi rýchlo stráca na čerstvosti, keď sa zle skladuje.

      Odstrániť