nedeľa 7. apríla 2013

Gold Horse Brand Tangerine Pu-erh 8682

Po dlhej zime už začína vystrkovať rožky vytúžená jar. V súčasnom ešte nie najteplejšom počasí si rád doprajem dobrý pu-erh čaj. Tento príspevok by som chcel venovať zaujímavému pu-erh čaju natlačenému v tangerínke. Tangerínka je označenie pre malú mandarínku s drobnými semienkami. Tieto mandarínky pochádzajú z oblasti Xinhui, ktorá leží neďaleko mesta Jiangmen. Pu-erh pochádza z provincie Yunnan, konkrétnejšie z oblasti Menghai. Výrobcom tangerínkových pu-erhov je Gold Horse brand. Zaujímavosťou pri výrobe je, že vlhký pu-erh sa natláča do čerstvo vydlabanej tangerínky zbavenej dužiny. Týmto spôsobom vzniká po určitú dobu mokré skladovanie, kým sa pu-erh s tangerínkou nevysuší. Keďže má čaj schopnosť vťahovať do seba iné arómy a pachy, počas skladovania vťahuje do seba arómu z kôry malej mandarínky. Výsledkom je veľmi príjemný pu-erh s vôňou a chuťou po mandarínke. 


K dispozícii mám jednu tangerínku, ktorej čistá váha aj s klobúčikom je 35g. Na prípravu som použil 5g čaju, ktorý sa ľahko uvoľňuje z mandarínky. K stenám a klobúčiku mandarínky je pu-erh silnejšie pripevnený. Vôňa suchého listu je svieža citrusová s vôňou typickou pre dobre odležané Shu pu-erhy. Na prípravu mi slúžila porcelánová konvička s objemom 120 ml. Čaj som zalieval vriacou vodou a lúhoval prvý nálev 40 sekúnd, druhý 40 sekúnd, tretí minútu, štvrtý minútu 30 sec. a piaty viac ako 2 minúty. Nálev má spočiatku peknú tmavo červeno-oranžovú farbu, ktorá postupne slabne na oranžovú. Chuť typická pre kvalitnejšie shu pu-erhy so sviežou citrusovou a živicovou chuťou s postupným slabnutím. Pu-erh je ľahko sladkastý vôbec nie horký. Skvelý čaj na osvieženie. K pu-erhu sa pri príprave zvykne pridať aj kus mandarínkovej kôry pre intenzívnejšiu citrusovú chuť a vôňu. Kôra malej mandarínky sa nazýva Chen Pi a v čínskej medicíne má široké uplatnenie.



Vylúhovaný list je posekaný a prítomné sú aj stonky. Takýto čaj sa zvykne plniť aj do pomarančov či pomela. Pu-erhy v mandarínke sa odlišujú kvalitou mandarínok, kvalitou naplneného čaju a tiež sa odlišujú číselne. Asi sa pýtate čo znamená označenie 8682. Pod takýmto označením sa skrýva ešte jedna špecifická aróma čaju iná ako mandarínková. Dlho som pátral po internete a našiel som tieto informácie o rôznych číselných označeniach:



8681 - jemnejšia mandarínková vôňa
8682 - vôňa živice (Rosin flavor) - je to pevná forma živice (resin) získaná zahrievaním tekutej živice, kedy dochádza k odparovaniu terpénov. Získava sa z ihličnatých stromov.
8683 - vôňa dreva stromu Aqilaria agallocha - agarwood (Agalloch flavor). Agalloch je mäkké, živicové drevo, ktoré veľmi aromaticky vonia a je používané ako kadidlo, alebo zložka parfému v mnohých Ázijských krajinách.
8685 - silnejšia mandarínková až pomarančová vôňa
8690 - vôňa gáforu (Camphor flavor)
8691 - vôňa chryzantém (Chrysanthemum flavor)


Ako ste si mohli všimnúť k dispozícii mám tangerínku s označením 8682, čiže živicovou vôňou. Ak to mám zhodnotiť ide o veľmi zaujímavý pu-erh, ktorému dodáva šťavu práve tangerínka :).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára