pondelok 25. februára 2013

BaDa 2008, pu-erh.sk

Máme tu ďalší upršaný deň, ktorý sa pomaly, ale isto blíži ku koncu. Teploty sa cez deň škriabu aj nad 5 stupňov, ale stále chýba dostatok Slnečných lúčov. Na zlepšenie nálady som dnes siahol po ďalšej vzorke pu-erhu, tentokrát si niečo napíšeme o čaji BaDa - ročník 2008. 


Na začiatok chcem napísať, že celkovo mám BaDa čaje veľmi rád. Tento ma tiež svojím spôsobom prekvapil a opäť som ochutnal niečo nové. Suchý list veľmi dobrej kvality sa ľahko "rozobral" holými rukami. Vôňa veľmi zaujímavá drevnatá, prirovnal by som to k vôni ihličnatého lesa po daždi. Tento čaj som pripravoval v 200 ml yixing konvičke, ktorú používam na Sheng pu-erhy. Dobu lúhovania som zvolil časovo podobnú ako pri čaji BangPen 2008



Chuť prvého nálevu po 15 sekundách bola jemnejšia, ľahko drevnatá s jemným sladkastým náznakom. Farba nálevu svetlejšia oranžová. Druhý nálev, ktorý trval do 1 minútky mal tmavšiu oranžovú farbu, vôňa jemne drevnatá, kávová, chuť veľmi príjemne horkastá, mne to pripomínalo kávu s mliekom. Fakt zaujímavá chuť, ktorá bola prítomná len pri druhom náleve. V treťom, štvrtom a piatom sa postupne odhaľuje nasládla chuť a horkosť sa vzďaľuje. Nad týmto čajom som sedel viac ako 2 hodiny a veľmi mi chutil. Tá horkosť, ktorá sa prejaví je (aspoň pre mňa) veľmi príjemná. Samozrejme nie každému môže takáto horkosť zachutiť, ale aj napriek tomu čaj odporúčam všetkými desiatimi.


 Úsmev na tvári mi vyčaroval aj tento 8 cm lístok patriaci čaju BaDa 2008. :)

2 komentáre:

  1. Ja som medzi prvými nálevmi zacítil niečo ako jahody.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nasládla chuť bola prítomná v neškorších nálevoch, ale mňa zaujala hlavne tá príjemná horkosť. Nasládlu chuť som nevedel bližšie identifikovať po žiadnom ovocí. Ale je široké spektrum rozličných vôní, ktoré sa niekedy len zo vzorky poznať nedajú. Z väčšieho množstva čaju by som to určite po opakovanom pití vedel ešte viac vyšperkovať :)

      Odstrániť