štvrtok 14. februára 2013

Formosa Wen Shan Subtropical Forest Bao Zhong 2012

Po krátkej pauze som sa rozhodol napísať o Taiwanskom čaji typu Bao Zhong. Konkrétne tento ktorý som mal k dispozícii pochádza z oblasti Wen Shan, kde bol pestovaný vo výške cca. 350 m.n.m.. Precízne ručne spracovaný ľahšie rolovaný oolong, ktorý prešiel len 15% oxidáciou a ľahším pečením. Čaj sa ku mne dostal vo forme 7g vzorky. Použil som celú vzorku  na 150 ml konvičku, a zalieval 90-95 stupňovou vodou. Mimochodom konvičku som pomenoval podľa planéty Jupiter, lebo mi ju vzhľadom a glazúrou veľmi pripomína. Dĺžka jednotlivých nálevov bola 15 sec. (čiže pri 1. náleve 15 sec, 2. nálev 30 sec., 3. nálev 45 sec., 4. nálev 60 sec.) a pri 5. a 6. náleve som lúhovanie predĺžil o 30 sec., (čiže 5. nálev 90 sec. 6. nálev 120 sec.). Pri 7. náleve som už čas nepočítal, ale lúhovanie bolo dlhšie ako 2 minútky.



Vôňa suchého listu bola veľmi omamná, kvetová (magnólie) a jemne odkrývala ťažšie ovocné tóny (marhule, jablko, mango). Z rozohriatej konvičky čaj omamne rozvoniaval. Už v 1. náleve bola chuť harmonická, bohatá - kvetinovo-ovocná, svieža s príjemným kratším "aftertaste". Nálev čaju je žltkastý - priezračný. Tento Bao Zhong mi v chuti veľmi pripomína japonskú Hanhakoucha Musashi-Kaori. Lístky Bao Zhongu boli po čajovaní celistvé, sem tam sa našiel nejaký potrhaný list. Veľkosťou v priemere asi 3,5 - 4 cm. Lístky čaju Hanhakoucha sú raz tak veľké.

4 komentáre:

  1. Ahoj. Milujem bao zhong ale uz dlsiu dobu neviem nikde kvalitny ohnat, vedel by si mi poradit odkial? Diky jancu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím. Tento konkrétne som mal z nomad.sk. Momentálne ho v ponuke nemajú. Bola by tu ešte možnosť vyskúšať tento: http://www.e-tea.eu/product/formosa-green-tea-organic-3496/
      Je to veľmi slušná kvalita (mal som ho doma), ale ide o zelený čaj.

      Odstrániť
  2. Dakujem za odpoved. Ja zijem v UK a aj tu je dobry when shan bao zhong tazke zohnat. V maji idem na dlonensko, preto sa pytam. Imak mas velmi dobry blog, chystam sa na nakup k petovi a po tvojich reviews dvojnasobne! Diky a nech ti salka caju nikdy nechyba ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem aj ja za pozitívne hodnotenie blogu :) Čaje od P. Staníka odporúčam všetkými desiatimi. Rád som Vám pomohol a zároveň želám všetko dobrého aj pri šálke skvelého čaju :)

      Odstrániť