utorok 21. mája 2013

Nepal Guranse Hand-rolled Floral Organic FF 2013

Dnešný príspevok venujem tomuto super čaju, ktorý k nám priletel z Nepálskej oblasti Dhankuta konkrétnejšie zo záhrady Guranse. Ako už názov čaju hovorí, ide o ručne rolovaný čaj organickej kvality. Floral znamená prítomnosť kvetinových vôní v čaji, čo je veľmi žiaduce. FF - First Flush: ide o prvý zber čajových lístkov v roku 2013.


Po otvorení strieborného obalu na mňa doslova vyletela svieža ovocná aróma, ktorá mi hneď pripomenula zrelé marhule. Aróma je však veľmi striedma a špecifická.  Čaj skvelej kvality som pomaly nasypal do porcelánovej nasýpačky, kvôli preskúmaniu lístkov a prípravy na čajovanie. Veľmi starostlivo spracovaný čaj, ktorý pozostáva buď zo samostatných lístkov, dvoch vrchných lístkov na stonke či striebristých púčikov. Väčšina lístkov, najmä mladších je posiatych striebornými tipsami, (púčiky po celej ploche, mladé lístky majú tipsy na spodnej strane). Farba suchých lístkov je zelenkavá s nádychom striebornej, vylúhované lístky sú zeleno-žltkasté, niektoré do hneda. 


Voda sa už zohrieva, shiboridashi nachystané a v procelánovej nasýpačke 5g Nepálskeho zlata. Mimochodom použil som 90 °C vodu a pripravil 3 nálevy s minútovými lúhovaniami. Prvý nálev tmavšej citrónovožltej farby sa na jazyku rozplynul ako obláčik. Svieži, lahodný a ľahučký čaj s citrusovou chuťou, miestami som zacítil jemnú chuť kvetín a mandarínok. Pri nalievaní čaju do misky cítim medovo-marhuľovú vôňu. Druhý a tretí nálev marhuľovej farby s plnšou chuťou a príjemným aftertaste. 


Musím uznať, že tento čaj je fakt pecka, hlavne čo sa týka vône, ale aj sviežeho a ľahučkého nálevu. Mňam. V prípade záujmu ho nájdete na stránke nomad.sk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára