piatok 3. mája 2013

Yuzu Kukicha 2012

Veľmi zaujímavý, pre nás netradičný čaj, ktorý zmizol z ponuky japonských čajov na stránke nomad.sk ako teplé rožky nesie názov Yuzu Kukicha. Ide o klasický čaj Kukicha (Twig tea), ktorý je ochutený drobnými kúskami citrusu Yuzu. Kukicha je japonský čaj s nižším obsahom čajových lístkov a s vyšším podielom čajových stoniek. Kukicha sa vyrába buď z čaju Sencha, alebo z Gyokura, vtedy nesie názov Karigane. Tento čaj pochádza z Japonského ostrova Kyushu (Kjúšu). Yuzu (Citrus junos) je druh citróna, ktorý bol vyšľachtený krížením citrusov: Citrus ichangensis × Citrus reticulata. Citrus ichangensis, alebo aj Ichang papeda je pomaly rastúci druh z rodu citrusovitých s charakteristickou citrónovou vôňou listov a kvetov. Pod druhom Citrus reticulata sa skrýva pre nás veľmi známa mandarínka. 


Citrónovník Yuzu má menší, zavalitejší plod podobný grapefruitu (Citrus paradisi) s výraznou aromatickou vôňou. Veľkosť plodov sa pohybuje v priemere od 5,5 - 7,5 cm, niektoré kusy (viac ako 10 cm) môžu byť väčšie ako samotný grep. Divé stromy druhu Citrus junos rastú na území centrálnej Číny a Tibetu. Ich introdukcia prebehla úspešne aj do Japonska a Kórei v období dynastie Tang. V Japonsku sa z citrónov Yuzu vyrábajú rôzne omáčky napr. "ponzu", yuzu vínny ocot, marmelády, med  kombinovaný s yuzu nazývaný "hachimitsu". Ide o akýsi sirup na prípravu Yuzu čaju. Yuzu sa používa aj ako ingrediencia do rôznych sladkostí, a koláčov. Tiež sa z neho vyrába saké pod názvom "Yuzu Komachi". Zaujímavý je aj výrobok "Yuzu Kosho"(typický pre oblasť Kyushu), ktorý predstavuje akúsi pastu vyrobenú z kôry citrusu Yuzu, chilli papričiek a soli. Následne sa táto pasta fermentuje a hotová sa podáva napríklad k sashimi sushi, či primiešava do miso polievky. V neposlednom rade sa Yuzu používa aj na ovoniavanie kvalitných japonských čajov.


Trošku som sa rozpísal, ale teraz už späť k hlavnej téme a tou je Yuzu Kukicha. Čaj je zabalený v  hliníkovom obale ako tomu bolo pri súťažnej Tamaryokuche. Následne je tento obal vložený do elegantného papierového obalu. Po ovoniavaní čaju cítim sviežu citrónovú arómu spojenú s trávnatou vôňou čaju kukicha. 


Čaj som pripravoval na viac spôsobov, či už v shiboridashi (110 ml), alebo v japonskej kyusu konvičke (350 ml). Teplotu vody som v oboch prípadoch používal cca 80-85 stupňovú. Na prípravu čaju používam 5g čaju. Tri lahodné nálevy po krátkych minútových lúhovaniach Vám určite zaženú smäd. Tomuto ja vravím citrónový čaj, mňamka. Prvý nálev tmavšej zelenej farby s plnou "sladkastou" chuťou po citróne s trávnatou dochuťou čaju kukicha. Zaujímavá je harmónia medzi kúskami yuzu citróna a čajom kukicha. Druhý nálev svetlejší, zelenkavý ešte stále plný citrónovej chuti. Tretí nálev jemnejší  vegetálno-citrónový.
Príprava v menšom shiboridashi 110ml je veľmi zaujímavá tým, že čaj je intenzívnejší citrusový, preráža chuť a vôňa citróna. Naopak pri príprave v kyusu je čaju objemovo viac (lepšie uhasí smäd), no zároveň chuť nie je až taká intenzívna citrónová ako pri príprave s shiboridashi. Samozrejme dá sa to napraviť tým, že do kyusu sa pridá väčšie množstvo čaju, ale o to mi nešlo. Každopádne obe varianty príprav majú niečo pozitívne.


Podľa mňa ide opäť o veľmi dobrý čaj hlavne na letné osvieženie, alebo celodenné či večerné popíjanie vzhľadom nato, že kukicha obsahuje podstatne menej povzbudivého kofeínu ako napr. sencha.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára