pondelok 7. januára 2013

GABA Imperial 2012

Čaj GABA je veľmi obľúbený nielen pre svoju chuť, ale aj vďaka veľmi priaznivým a liečivým účinkom na ľudský organizmus. GABA znamená z anglického originálu Gama - Aminobutyric Acid (Kyselina Gama Amino Maslová), ktorá patrí medzi aminokyseliny a zohráva dôležitú úlohu pôsobením na nervový systém ako inhibičný neurotransmiter, a je tiež veľmi dôležitou aminokyselinou aj pre srdcovo-cievny systém. Tento čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov a na jeho výrobu sa využíva technológia vákua. Táto technológia zabezpečuje to, aby sa udržal čo najvyšší obsah GABA v čaji pri anaeróbnych podmienkach (bez kyslíku) počas výroby. Jedná sa o vysokohorský čaj pestovaný na Taiwane, konkrétnejšie v oblasti Chiyai, v horstve Alishan, v nadmorskej výške okolo 2000 m.n.m..




V prvom rade chcem napísať, že čaj GABA patrí medzi moje obľúbené. Tento príspevok je o ochutnávke zelenej formy GABA čaju. Parádny čaj, ktorý dokáže človeka upokojiť a zároveň zbaviť únavy. Účinky čaju sa po pravidelnom pití dostavia takmer okamžite. Na čajovanie som si vybral porcelánovú konvičku o objeme 130 ml, v ktorej som pripravoval 5g čaju a následne zalieval 90 stupňovou vodou. Nálevov som pripravil až šesť. Čaj je vákuovo uchovávaný v originálnom útlom čajovom obale, a po otvorení vonia naozaj úžasne. Vo vôni môžete cítiť jemnú maslovitosť, vôňu pečenej tekvice so štipkou škorice a jemný závan kvetín. Po vložení do rozohriatej konvičky sú vône intenzívnejšie. Nálev je silnejší žltkastý, priezračný, veľmi iskrivý, je vidieť a cítiť čerstvosť čaju. Chutí príjemne po pečenej tekvici s maslovým tónom, prepletenou tónmi kvetín s ľahkou ovocnou sladkosťou so štipkou škorice. Ako píšem vyššie, veľmi dobrý čaj a jeden z mála, po ktorom siahnem viac krát do roka. Tento čaj je možné dostať aj ako oolong či úplne fermentovaný čierny čaj. Pri oolongu je chuť sladšia, mne pripomína upečenú tekvicu preliatu medom. Lístky zeleného čaju GABA sú pekne spracované, nie sú to pravidelné guľôčky, len jemne rolované. Po rozvinutí čajových lístkov nachádzame od samostatných lístkov po 3 či 4 lístky na stonke, ktoré sú vo väčšine prípadov celistvé. Dobu lúhovania som zvolil od 1 minútky po 3 či 4 pri neskorších nálevoch. Experimentovania sa medze nekladú ani v tomto prípade, každí si môže dobu lúhovania upraviť podľa seba. 

Nálev je svetlejší kvôli slnečnému žiareniu.

2 komentáre:

  1. Gabu ma tiez velmi rad a tiez je to caj, ktory si dam viac krat do roka :)

    OdpovedaťOdstrániť