Šťastný Nový rok 2013 prajem všetkým. Začal nám Nový rok a tak som sa rozhodol, že ho začnem poriadnou peckou a pre mňa trošku výzvou a novinkou - čajom Kabusecha (Kabuseča). Kabusé je vysoká trieda Japonského zeleného čaju, ktorý by som zaradil medzi Senchu a Gyokuro. Slovo Kabusé znamená "zatieňovaný" (cha - je čaj). Obvykle sa Kabusé zatieňuje na polovičnú dobu ako Gyokuro, to je cca 10 dní.
 |
Parádny čajový obal ! |
 |
Tmavšie, dlhšie ihličky čaju Kabusé Okuyutaka. |
Kabusé pijem po 1x a pomerne kvalitnú z produkcie pána Katahiru. Čaj pochádza z okolia dedinky Nunosawa z prefektúry Shizuoka. Čaj som si zakúpil od Peťa z pu-erh.sk ešte v Septembri 2012. 50g čaju vákuovo zabalených v útlejšom, originálom japonskom obale s motívom javorových listov. Veľmi pekný obal, asi najkrajší, ktorý som kedy videl. Obal v sebe skrýva skutočne veľký poklad. Kabusé príjemne sladko vonia po ovocí (mne to pripomína egreše a maliny). Pri ďalšom privoňaní decentne cítiť nori riasy (tradičná riasa na prípravu Sushi). Príjemný svieži čaj.
 |
1. nálev plný liečivých látok. |
Pripravujem nádobíčko a zalievam 60°C vodou. Lúhovanie som zvolil klasické ako pri čaji Sencha, avšak lúhovanie si môže každý upraviť podľa seba. Prvý nálev minútka, druhý 30 sekúnd a tretí minútka 15 sec. Použil som 5g Kabusé na 110 ml. Čaj sme tentokrát pili zo sklenených 80 ml misiek.
- Prvý nálev mal v sebe toľko umami, že si v tom okamihu všetky patogénne mikróby "berú nohy na plecia". Vynikajúci hutný, slano-sladký nálev, ktorý preberie každého. Pripomínal mi poriadny domáci slepačí vývar s Nori vločkami proti chrípke. Farbou kalnejší žlto-zelenkavý nálev. Mňam !
- Druhý nálev bol už jemnejší, sladkastý, vegetálny, menej kalný, chuťovo po mladom hrášku, nedozretom ovocí s riasovým podtónom.
- Do tretice všetko dobré, v tomto náleve je cítiť egreše a jemná kyselkavosť červených ríbezlí.
 |
Druhý nálev menej kalný, veľmi chutný. |
 |
Tretí nálev je už len spomienka a príjemné osvieženie tela a mysle. |
 |
Shibo si plní prácu vynikajúco. |
Čaj hodnotím veľkým, tučným plus a za tie peniaze dáte svojim chuťovým a čuchovým bunkám niečo viac. Vaše telo bude vďačné za tie prospešné látky, ktoré z čaju získa. Čaj Kabusé som pil 1x a je to pre mňa veľmi príjemná skúsenosť. :)
Akua 5g na 110ml a jedno 5 minutove luhovanie ;) Supa! :)
OdpovedaťOdstrániťMalo to byt skus :D
OdpovedaťOdstrániťTo lúhovanie určite skúsim, ale dávkoval by som len 3g čaju. Tých 5g je naozaj riadna pecka aj pri minútovom lúhovaní :)
OdpovedaťOdstrániťfuha :) tak aj ja to vyskusam,dufam ze ma ale neklepne po tak silnej davke caju :)
OdpovedaťOdstrániť