Dnes som sa rozhodol, že ochutnám červený čaj z Číny konkrétne pochádzajúci z provincie Fu Jian (FuTien). Je to jedna z mojich obľúbených provincií v rámci Číny, produkuje veľmi dobré čaje. Tento červený čínsky čaj mám z nomad.sk, kde ho nájdete za priaznivú cenu, tak prečo neochutnať.
Čajové lístky sú pekné drátovité, sem tam posiate zlatavými tipsami. Čaj bol ručne zbieraný v nadmorskej výške cca 500 m. Vonia krásne po kvetoch, kakau a lesnom mede.
Lístky čaju Fu Jian Fu Ding Bai Lin Gong Fu 2012 |
V rozohriatej konvičke chytia lístky modrastý nádych. |
Nálev medovej farby, príjemnej chuti a vône. |
Zahrievam všetko nádobíčko na 10 sekúnd, je to veľmi dôležité pri príprave akéhokoľvek čaju. Ako konvičku som zvolil môj 140 ml yixing z Jiang Po Ni hliny od Peťa z pu-erh.sk. Pripravujem v nej červené čaje z Číny. Na prípravu som zvolil 4g čaju, ktoré som zalieval takmer vriacou vodou. 1. nálev bol cca 30 sec. 2. nálev som zlieval ihneď, 3. po 45 sec. a 4. po 1 minútke. Chuťovo veľmi zaujímavý čaj, svieži, sladkastý kvetovo-medový veľmi komplexný nálev s krémovou dochuťou po kakau a korení. 1. a 2. nálev najintenzívnejší, 3. nálev jemnejší balzamický, 4. slabnúci, ale stále sladkastý.
Medzi jednotlivými lúhovaniami odokryjem viečko, aby čaj nezoxidoval. |
Medzitým ako servírujem čaj, odokrývam viečko konvičky, aby sa priebežne uvoľňovala para a klesala teplota lístkov. Čaj si takto vždy zachová vôňu a sviežosť po celú dobu prípravy. Pri akumulácii pary môže dôjsť po dlhšej dobe k oxidácii lístkov a tým k strate sviežosti.
Celkovo hodnotím tento čaj veľmi pozitívne, hlavne kvôli spracovaniu lístkov, chuti a skvelej cene.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára