utorok, 27. novembra 2012

Anxi Ben Shan Oolong 2012

Po raňajkách som rozmýšľal aký čaj by som si dal. Môj výber padol na Anxi Ben Shan oolong z nomad.sk. Po otvorení obalu čaj jemne zavoňal po kvetoch. Pri bližšom ovoňaní lístkov cítiť ľahko pečenú, príjemnú vôňu. Poďme čajovať. Na prípravu tohto čaju som si vybral porcelánovú konvičku a 120 ml kameninovú misku, oba skvosty od známeho keramika P. Nováka. Tentokrát som zlievačik nepoužil a celý nálev putoval z konvičky priamo do misky. Zahrievam nádobíčko a sypem 5g čaju do konvičky. Čaj intenzívne zavoňal cítim pekné pečené, medovo-kvetové tóny. Po 1. náleve pijem čaj a okamžite ma napadlo jedno prirovnanie - chuť komplexná, sladkasto-kvetová ako keby som pil rannú rosu z lupienkov ruží. Fakt paráda. Čaj zvádol 6 nálevov a na koniec som si spravil 10 minútový výluh z lístkov priamo v miske. Použil som 90 stupňovú vodu a lúhovania boli spočiatku časovo kratšie. Ale viac už na fotkách :)

Lístky čaju podobné slávnej Tie Guan Yin.

Farba nálevu žlto-zelenkavá.


Famózna keramika od Petra Nováka.





Lístky čaju sú pomerne veľké a jedna guľôčka čaju je tvorená iba jedným, väčším lístočkom čaju. 






 Posledný 10 minútový nálev chutil príjemne jemne sladkasto. Takéto pitie čaju je veľmi zaujímavé priamo z misky obdivujete lístky, voniate a sŕkate chutný čaj. Tento čaj by som ohodnotil celkom dobre, keďže pochádza z provincie Fu Jian a oblasti Anxi, tieto čaje mi vždy šmakujú. Pre ostatných príjemný, sladkastý, kvetový oolong za skvelú cenu.

2 komentáre:

  1. Ten posledny nalev v miske je zaujimavy, urcite to nabuduce vyskusam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, určite vyskúšaj, experimentovania sa medze nekladú :)

      Odstrániť