piatok 21. decembra 2012

Formosa Feng Huang Dong Ding Hong Shui 2010

Dnes sa pozrieme na druhý z Taiwanských oolongov. Tentokrát ide o Formosa Feng Huang Dong Ding Hong Shui oolong. Pochádza z oblasti Feng Huang, dedinky Nantou produkovaný približne vo výške 1000 m.n.m. Tento oolong je stredne pečený, ale len 35% oxidovaný, čiže menej ako oolong z oblasti Yi Guang Shan, ktorý bol pestovaný vo výške cca. 700 m.n.m.

Porovnanie suchého listu Taiwanských oolongov. Kultivarom je Chin Shin.

1. Formosa Yi Guang Shan Hong Shui Chin Shin Oolong 2011 
2. Formosa Feng Huang Dong Ding Hong Shui 2010

Po otvorení a bližšom privoňaní k čaju, vonia jemne po korení a čerstvom chlebe. Vložením do rozohriatej konvičky čaj intenzívnejšie vonia po čerstvom chlebe so stopami korenených a ovocných tónov. Tentokrát som použil 7g čaju na 100 ml konvičku pri 95 stupňoch. Aplikoval som lúhovanie 15 - 10 - 25 - 45 sekúnd tak ako pri predchádzajúcom čaji. Prvý nálev bol jemný, ľahký, po pečenom chlebíku s dochuťou po ovocí. Druhý nálev intenzívny, silnejší, príjemný po perníkových tónoch s dlhotrvajúcou špecifickou dochuťou po ovocí. Tretí a štvrtý nálev jemne horkastý so sviežou dochuťou. 

Veľmi pekný medový nálev.

Čo sa týka dávkovania, kľudne sa môže použiť aj tých 7g čaju / 100 - 150 ml, nálevy sú potom intenzívnejšie a lepšie sa rozlišujú jednotlivé chute. Taktiež farba nálevu je výraznejšia, v tomto prípade medová. 

Konvička do "puknutia" plná roztvorených lístkov čaju.

Veľmi dobrý čaj, ktorý by som odporučil odborníkovi. Aj ja sa ešte cítim na tento čaj krátky. Chce to hlavne čas a tiež množstvo skúseností, nadobudnutých nielen po degustácii širokého spektra rôznych druhov čaju.

2 komentáre:

  1. Pekne si naplnil magdicku, do prasknutia :))Tento cajik by som ochutnal, moze byt zaujimavy :) Este som chel jednu vec, vsetko to je teda urcite o case, ktoreho asi nieje nazvys, ale skus fotit cez den, ked su lepsie svetelne podmienky. Je jasne ze cas na caj sa najde povacsine vecer.. Ked je lepsie svetlo, lepsie vyniknu farby a hlbka.. Samozrejme nevravim ze fotky su zle, to vobec, len robis velmi dobru robotu, tak mozno by bolo zaujimave troska poexperimentovat s fotenim :) To len tak pomimo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, bol peckový :). Taiwan produkuje čaje vysokej kvality a tieto archivované sú ešte peckovejšie. Viem, nato fotenie myslím aj cez deň, lenže teraz je už dosť skoro tma, a nemám také podmienky aby som mohol fotiť bez blesku, hoci bez blesku sú najkrajšie foto. Pre super kvalitu potrebujem slnečné svetlo, ktorého je momentálne dosť málo. Zvlášť pri čiernej farbe je to aj pri blesku dosť tmavé. Experimentujem často s fotkami, len nie vždy sa mi páčia. Napr. pri jednej degustácii spravím cca 10-15 fotiek a z toho sem hodím len zopár :) Ale ďakujem, experimenty budú :)

      Odstrániť