streda 12. decembra 2012

Gyokuro Okabe 2012

Dnes máme magický dátum 12.12. 2012. Pre tento deň som sa rozhodol napísať o čaji Gyokuro Okabe pochádzajúci z prefektúry Shizuoka. 

Najskôr nejaká tá teória. Pri slove Gyokuro sa nám vybaví najvyššia trieda medzi japonskými zelenými čajmi. Ide fakt o klenot, na ktorý môže byť Japonsko pyšné. Gyokuro sa pestuje hlavne na troch hlavných územiach Japonska akými sú: Asahina (Shizuoka), Yame (Fukuoka) a Uji (Kyoto). 
Okolo 30 dní pred zberom sa kríčky Gyokura zatieňujú bambusovými rohožami, aby sa znížila intenzita osvetlenia a dosiahla tak typická chuť Gyokura. Látka nazývaná teanín je jedným druhom aminokyseliny, ktorá sa produkuje v koreňoch čajovníkov a odtiaľ je transportovaná do listov a stoniek. Teanín je látka, ktorá prispieva k typicky sladkastej a bohatej chuti čaju, japonci ju nazývajú "Umami". Zelený čaj, ktorý obsahuje vyššie percento teanínu teda dáva typickú sladkastú "umami" chuť. Naopak čajové lístky, ktoré obsahujú vyšší obsah polyfenolov, akými je aj katechín dáva čajom horkejšiu chuť. Teanín je po transporte do listov a stoniek za prítomnosti slnečného svetla degradovaný na katechín a tým sa sladkosť čaju znižuje, naopak zvyšuje sa horkosť. Pri produkcii Gyokura chceme zabrániť "horkosti" aj preto sa čajové kríčky zatieňujú. Pri zatieňovaní je naopak pozastavená biosyntéza katechínu a stúpa percento teanínu. Typická vôňa lístkov Gyokura sa spája s morskými riasami "riasovosť", ktorá je zapríčinená látkou dymetylsulfát. Prekurzorom dymetylsulfátu je metylmetionín sulfonil, ktorý sa taktiež akumuluje v lístkoch počas zatieňovania. Taktiež čerstvé či vylúhované lístky sú tmavšie zelené ako pri čaji Sencha, pretože obsahujú oveľa viac chlorofylu, ktorý sa hromadí pri zatieňovaní z dôvodu zvýšenia fotosyntézy pre nedostatok svetla. Gyokuro sa zvyčajne zatieňuje po dobu 20 až 30 dní (Preložené z Hojotea.com). 

Pripravoval som 6g Gyokura v 110 ml pri 50 stupňovej vode po dobu 3 minútového lúhovania. Pripravil som 3 nálevy aj keď ten tretí bol už slabý. V chuti tohto čaju sa snúbi bohatý nálev plný "umami" s riasovosťou a dlhou osviežujúcou dochuťou.


Lístky nechám prirodzene nasiaknuť "teplou" vodou.
Vychutnávam sladkú rosu z lístkov
Shibo je plné tmavšie zelených lístkov Gyokura.

Jediná nevýhoda týchto čajov je ich cena, ktorá môže byť pri niektorých TOP druhoch poriadne vysoká.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára