sobota 24. novembra 2012

Formosa Zhu Shan Jin Xuan Oolong 2012

Tak a je to tu. Konečne som mal chvíľku času a pustil sa do ochutnávania novších čajov. Rozmýšľal som, ktorým začnem a rozhodnutie padlo jasne - dám si oolong z Taiwanu. Tento konkrétne má za sebou 20 % oxidáciu a len ľahšie pečenie čo je poznať aj na vôni. Čaj som pripravoval v 140 ml kameninovej konvičke od P. Nováka. K čajovaniu som použil sklenený 230 ml zlievačik a 50 ml misky, ktoré boli ku konvičke. 


Čaj nájdete na nomad.sk :)
Pekne spracovaný jemne voňavý Taiwanský oolong.

Zahrievam konvičku a sypem do nej 6g čaju. Vôňa zaujímavá, jemne kvetová, v pozadí cítiť vôňu čerstvo napečených perníkov. Skvelé ! Poďme zalievať. Volím 85-90 stupňovú vodu a prvý nálev zlievam po 15 sekundách, postupne časovo odďaľujem ďalšie nálevy. Chuť čaju jemne kvetová s decentnou krémovou až smotanovou dochuťou. Farba čaju jemnejšia žltkastá. Čaj som pripravil na 7 nálevov a farba čaju sa pekne držala po celú dobu čajovačky. Skvelý sladkastý, jemnejší čaj, v ktorom nenájdete nič drsné ani horké. Zlatá ľalia u mňa obstála na jedničku.




Potom ako som dočajoval, bola konvička preplnená "do puknutia" väčšími, neporušenými lístkami. Väčšinou bola jedna čajová guľôčka zložená z čajového výhonku a 3-4 lístočkov.  

Vylúhované lístky čaju typické pre Taiwanské oolongy.

 Celkovo by som zhodnotil tento čaj pozitívne, ohúri hlavne jemnou kvetovou a vyváženou chuťou :)

2 komentáre:

  1. Pekne si to popisal :) Len som cakal ze to bude chutit viac ako mliecny oolong, nie moc jemne kvetovo. Mliecny oolong sa mi zda celkom zaujimavy a moja priatelka ho ma rada. Hlavne preto, ze je tam to "mlieko" dost citit. Ale v kazdom pripade urcite kupim aj tento a vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže tento nie je typický mliečny, je taký jemne kvetový nie ako Anxi oolongy ostro kvetové. Zaujímavý v každom prípade je, ale ako píšem v príspevku je tam decentná krémová dochuť po smotane. Mlieko vôbec necítim. Tradičný čínsky Nai Xian (milk oolong) je niečo úplne iné, čaj je naparovaný nad horúcim mliekom a rýchlo sa dosúša potom pekne chytí arómu sušeného mlieka. Tradičný milk oolong mi osobne nechutí. Tento Taiwanský kultivar Jin Xuan (Golden lily, milk oolong) však stojí zato :)

      Odstrániť