pondelok 17. decembra 2012

Yunomi

V Japonsku sa pije čaj z niekoľkých druhov misiek, či už je to tradičné pitie čaju matcha z chawanu počas ceremónie Chanoju, alebo len tak doma pre radosť. Opakom Chawanu (čavanu) je veľmi obľúbená miska Yunomi (junomi), ktorá je určená skôr na každodenné používanie. Základný rozdiel medzi týmito dvoma miskami je ten, že chawan je nižší, širší a objemnejší, pričom yunomi je skôr vyššia miska ako širšia, a tiež menších objemov. Je určená na každodenné popíjanie a hodí sa najmä na zimu, kedy príjemne zahreje celé dlane. Aj aróma čaju sa drží v takejto miske dlhšie, keďže je vyššia ako širšia. Čaje ako Sencha a Gyokuro sa pijú v Japonsku z misiek, ktoré sú vyrobené z tenkostenného porcelánu a pre čaj Sencha je ich objem obyčajne okolo 50 až 70 ml, pre čaj Gyokuro naopak čo najmenšie: 20 až 40 ml. Toto však nie je žiadne pravidlo.


Dlhšiu dobu som pokukoval po rôznych yunomi miskách najmä z dielne P. Nováka. Pred týždňom mi padla do oka 170 ml yunomi so shino glazúrou, ktorá je z každej strany úplne iná. Miska sa výborne drží v ruke a príjemne sa z nej pije. Toto yunomi som dostal ako darček od svojej priateľky. Patrí jej týmto veľké Ďakujem :-)

4 komentáre:

  1. Veľmi sa mi páči, že okrem tzv. "recenzovania" čajov sem-tam napíšeš aj takýto informatívny blog. Len tak ďalej...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu, snažím sa príspevkami nepoučovať, skôr napísať to zaujímavé z toho čo som čítal, či z vlastných skúseností. :)

      Odstrániť