utorok 22. januára 2013

Margaret`s Hope Tippy FTGFOP 1-clonal AF 2012

Vonka opäť sneží a ja rozmýšľam, ktorý čaj by som si spravil. Voľba bola jasná, v takomto počasí si dám parádny Darjeeling pochádzajúci zo záhrady Margaret`s Hope, ktorá susedí s ďalšími záhradami medzi nimi aj Singell a Balasun. Tento Darjeeling pochádza z jesenného zberu, alebo ak chcete Autumnal Flush / Third Flush. Musím napísať, že Darjeelingy síce nepatria medzi moje obľúbené čaje, avšak pokiaľ ma nejaký osloví rád ho vyskúšam. Čaj som si zaobstaral podľa popisu z nomad.sk, ktorý ma veľmi zaujal. Je tam totiž okrem iného napísané, že sa v tomto čaji môžete stretnúť s osviežujúcou dochuťou po ananáse, a ja ananás veľmi rád. Mimochodom čaj je vyrobený z mladých výhonkov z klonovaného kultivaru AV-2. V názve označenie "Tippy" znamená, že sa v čaji nachádza množstvo tipsov čo je veľmi žiaduce. Označenie FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) je jedným z viacerých označení pre Darjeelingy s celými lístkami, pričom sa v tejto zmesi nachádzajú celé drobné lístky a sekané časti veľkých listov.

Farba suchého listu prechádza od svetlo do tmavo-zeleno-hnedej, sem tam sa nájde aj zelený lístok.

Na prípravu som zvolil Shiboridashi o objeme 110 ml v ktorom som pripravoval 4g Darjeelingu pri 90-95 stupňovej vode. Čaj som lúhoval pri prvej degustácii len 3 minútky, pri ďalšom popíjaní to bolo viac ako 5 minút. Chuťový zážitok bol skvelý v oboch prípadoch. V prvý krát som pripravil  3 nálevy, pričom 3. bol už veľmi slabý. V druhom prípade som pripravil jeden poriadny nálev, ktorý sa lúhoval viac ako 5 minút. Druhý nálev bol len experiment no aj po viac ako 5 minútovom lúhovaní bol ešte čaj príjemný. 




Vôňa je veľmi špecifická, drevnatá - citrusová. Chuť svieža, citrusová so stopami manga a ananásu, jemne sladkasto-korenistá, maslová. V tomto čaji cítiť takú sviežosť po jesennom daždi. Taktiež na moje počudovanie aj po dlhšom lúhovaní (proste som zabudol čaj v shibo / konvičke) som si myslel, že toto sa už nebude dať piť a predsa, veľmi dobrý, plnší nálev, s náznakmi jemnej horkosti. Tento čaj chutí najlepšie vtedy, ak sa pripraví na jeden nálev. Suché lístky s tipsami väčšinou nepravidelného drátového tvaru spoločne so sekanými stonkami. Vylúhované lístky sekané, rôzneho tvaru, občas som našiel malé asi 1,5 cm lístky. Farebnosť má palety jesenných farieb od slabo-zelenej po hnedú. Nálev podľa dĺžky lúhovania od svetlo po tmavo oranžovú. Na záver len zhodnotím, že tento Darjeeling je veľmi chutný a stojí zato ho vyskúšať.

4 komentáre:

  1. Ta druhá fotka je pekná je fotená na ľade?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mam strasne rad Darjeelingy kde je citrusova chut :) Uz som ich vypil tolko ze by som sa v nich mohol aj utopit :))) Skus http://www.nomad.sk/index.php/darjeeling-2012/751-darjeeling-castleton-moonlight-first-flush-2012 to je najlepsi aky som tento rok pil. Urcite si ale kupim aj tento, dakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ďakujem za tip. :) Ten Darjeeling C. moonlight vyzerá byť veľmi kvalitný už len z fotky. Ako vidím tiež boli použité čajovníky AV2 ako pri Margaret`s hope. Mimochodom Autumnal Flush som pil po prvý krát a som veľmi spokojný s týmto čajom. Som zvedaví čo ponúkne rok 2013 z Darjeelingov :)

      Odstrániť